# MCQ Questions | Class 8 Maths Chapter 8 | Comparing Quantities with Answers

## MCQ | Comparing Quantities Class 8

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Comparing Quantities Class 8 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

### Objective Question | NCERT Maths Class 8

Book: National Council of Educational Research and Training (NCERT) Central Board of Secondary Education (CBSE) 8th Maths 8 Comparing Quantities English

#### Ncert Solutions for Class 8 Maths | Objective Type Questions

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.
##### Comparing Quantities | Class 8 Maths | NCERT Solutions
 Q1. Ncert Class 8 Maths Mcq Chapter 8 The ratio of 50 paise to Rs. 1 is A. 1 : 2 B. 2 : 1 C. 1 : 1 D. 1 : 5.
Ans: 1 : 2
Hint:
Rs 1 = 100 paise
50 paise : 100 paise or 50 : 100 or 1 : 2.
 Q2. Ncert Class 8 Maths Mcq Questions The ratio of 10 m to 1 km is A. 1 : 10 B. 10 : 1 C. 1 : 100 D. 100 : 1.
Ans: 1 : 100
Hint:
1 km = 1000 m
10 m : 1000 m or 10 : 1000 or 1 : 100.
 Q3. CBSE Class 8 Maths Chapter 8 Mcq The ratio of 10 km per hour to 30 km per hour is A. 3 : 1 B. 1:2 C. 1 : 3 D. 2 : 1.
Ans: 1 : 3
Hint:
10 : 30 = 1 : 3.
 Q4. CBSE Class 8 Maths Chapter 8 Mcq Questions The ratio 1 : 4 converted to percentage is A. 50% B. 25% C. 75% D. 4%.
Ans: 25%
Hint:
1 : 4 = $$\frac{1}{4}$$ x 100% = 25%.
 Q5. CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities Mcq The ratio 4 : 25 converted to percentage is A. 8% B. 4% C. 16% D. 25%.
Ans: 16%
Hint:
4 : 25 = $$\frac{4}{25}$$ x 100% = 16%.
 Q6. CBSE Class 8 Maths Mcq Questions The fraction $$\frac{2}{5}$$ converted to percentage is A. 20% B. 30% C. 40% D. 50%.
Ans: 40%
Hint:
$$\frac{2}{5}$$ = $$\frac{2}{5}$$ x 100% = 40%.
 Q7. CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities Mcq Questions The fraction $$\frac{1}{8}$$ converted to percentage is A. 12$$\frac{1}{2}$$% B. 25% C. 8% D. 16%.
Ans: 12$$\frac{1}{2}$$%
Hint:
$$\frac{2}{5}$$ = $$\frac{2}{5}$$ x 100% = 12$$\frac{1}{2}$$%.
 Q8. Class 8 Maths Mcq Chapter 8 Out of 40 students in a class, 25% passed. How many students passed ? A. 20 B. 10 C. 30 D. 40.
Ans: 10
Hint:
∵ Out of 100, passed = 25
∴ Out of 40, passed = $$\frac{25}{100}$$ x 40 = 10.
or
25% of 40 = $$\frac{25}{100}$$ x 40 = 10
 Q9. Class 8 Maths Mcq online test Out of 100 students of a class, 30% like to watch T.V. How many students like to watch T.V. ? A. 70 B. 50 C. 60 D. 30.
Ans: 30.
Hint:
Number of students who like to watch T.V. = 30% of 100 = $$\frac{30}{100}$$ x 100 = 30 .
 Q10. Class 8 Maths Mcq with answers There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest are girls. The ratio of the number of boys and number of girls is A. 2 : 3 B. 1 : 5 C. 4:1 D. 2:5.
Ans: 4:1
Hint:
Number of Girls = 50 – 40 = 10
Required ratio = 40 : 10 = 4 : 1.
 Q11. Learn Cbse Class 8 Maths Mcq 40% of 50 students of a class are good at Science. How many students are not good at Science ? A. 20 B. 30 C. 10 D. 40.
Ans: 30
Hint:
∵ Out of 100, good at Science = 40
∴ Out of 50, good at Science
= $$\frac{40}{100}$$ × 50 = 20.
or
Number of students good at science
= 40% of 50 = $$\frac{40}{100}$$ x 50 = 20
∴ Number of students not good at Science
= 50 – 20 = 30.
 Q12. Mcq Class 8 Maths Chapter 8 Apala has Rs 200 with her. She spent 80% amount she had. How much money is left with her ? A. Rs 10 B. Rs 20 C. Rs 30 D. Rs 40.
Ans: Rs 40.
Hint:
∴ Out of Rs 100, money spent = Rs 80
∴ Out of Rs 200, money spent = $$\frac{80}{100}$$ x 200 = Rs 160
or
Money spent = 80% of Rs 200
= 200 x $$\frac{80}{100}$$ = Rs 60
∴ Money left = Rs 200 – Rs 160 = Rs 40.
 Q13. Mcq for Class 8 Maths Chapter 8 The marked price of a book is Rs 100. The shopkeeper gives 25% discount on it. What is the sale price of the book ? A. Rs 100 B. Rs 25 C. Rs 125 D. Rs 75.
Ans: Rs 75.
Hint:
Discount on Rs 100 = 25
∴ Sale price = 100 – 25 = Rs 75
 Q14. Mcq Questions for Class 8 Maths with answers pdf Chapter 8 A bag is available for Rs 90. The shopkeeper allows 10% discount on the marked price. What is the marked price of the bag ? A. Rs 100 B. Rs 90 C. Rs 110 D. Rs 10.
Ans: Rs 100
Hint:
100 – 10 = 90 .
If the bag is available for Rs 90, then marked price = Rs 100.
 Q15. Mcq Questions for Class 8 Maths with answers pdf download A toy marked at Rs 40 is available for Rs 32. What per cent discount is given on the marked price ? A. 10% B. 20% C. 25% D. 40%.
Ans: 20%
Hint:
Discount = 40 – 32 = Rs 8
∴ Discount on Rs 40 = Rs 8
∴ Discount on Rs 100
= $$\frac{80}{100}$$ × 10 = Rs 20
 Q16. Ncert Class 8 Maths Mcq Chapter 8 Meenu purchased a fridge for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss. A. Rs 8000 B. Rs 10000 C. Rs 2000 D. Rs 12000
Ans: Rs 2000
Hint:
Loss = C.P. – S.P. = 10000 – 8000
= Rs 2000.
 Q17. Ncert Class 8 Maths Mcq Questions Saroj purchased a fan for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. What is her profit ? A. Rs 1000 B. Rs 1200 C. Rs 200 D. Rs 800.
Ans: Rs 200
Hint:
Gain = S.P. – C.P. = 1200 – 1000
= Rs 200.
 Q18. CBSE Class 8 Maths Chapter 8 Mcq Vimla purchased a watch for Rs 500. She sold it at a loss of 20%. Find the selling price. A. Rs 500 B. Rs 400 C. Rs 300 D. Rs 200.
Ans: Rs 400
Hint:
100 – 20 = 80
∵ If C.P. is 100, then S.P. = Rs 80
∴ If C.P. is Rs 500, then S.P.
= $$\frac{80}{100}$$ x 500 = Rs 400.
 Q19. CBSE Class 8 Maths Chapter 8 Mcq Questions Kanti purchased a sewing machine for Rs 2000. She sold it at a loss of 40%. Find the selling price. A. Rs 1200 B. Rs 400 C. Rs 800 D. Rs 2800.
Ans: Rs 1200
Hint:
100 – 40 = 60
∵ If C.P. is Rs 100, then S.P. = Rs 60
∴ If C.P. is Rs 2000, then S.P.
= $$\frac{60}{100}$$ x 2000 = Rs 1200.
 Q20. CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities Mcq Mithlesh purchased a T.V. for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Find her loss %. A. 10% B. 20% C. 40% D. 60%.
Ans: 20%
Hint:
Loss = 10000 – 8000 = 2000
∴ Loss% = $$\frac{200}{1000}$$ × 100% = 20%.